Příznání k DPH od 1.1.2011

Informace pro uživatele - plátce DPH
Aktualizace programu SlimOffice na verzi 4.0 obsahuje nový formulář pro tvorbu přiznání k DPH od 1.1.2011.
I přestože má novela zákona o DPH posunutou účinnost od 1.4.2011, je však již pro přiznání za měsíc leden 2011 nebo pro první čtvrtletí 2011 potřeba použít nový tiskopis (vzor č. 17).
Protože nový tiskopis obsahuje některé nové řádky, které se budou používat až od měsíce dubna 2011, pro měsíce leden až březen se tyto řádky ponechají nevyplněné.
Obdobně se pro první čtvrtletí vyčíslí případný zálohový koeficient, tj. podle dočasné metodiky, tedy jako desetinné číslo se zaokrouhlením na 2 desetinná místa. Vyčíslení v % se bude používat počínaje 1.4.2011.
Může však nastat opačný problém, kdy bude potřeba dle současně platného zákona o DPH vyčíslit plnění, pro které byl v novém tiskopisu vytvořen nový řádek.
Např. v novém tiskopisu byl zaveden řádek 25. V tiskopisu pro rok 2010 však řádek 25 také existoval, ale obsahově se nyní shoduje ve většině případů s řádkem 26 nového tiskopisu.
Doporučujeme tedy našim uživatelům postupovat podle metodiky Ministerstva financí:
cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/dane_poplatky_10660.html
V souvislosti s tím bude zapotřebí projít typy plnění a posoudit správnost nastavení současně používaných typů plnění DPH, případně v definici kódu typu plnění zaměnit číslo řádku za požadované.